Wat maakt ons duurzaam?
Duurzame Potgrond heeft zijn naam niet gestolen. Wij bieden namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van turfvrije potgrond om planten in op te kweken. Hierbij zijn we opzoek gegaan naar een alternatief voor het gebruik van turf in potgrond.
De meeste potgrond is gebaseerd op turf. Dit materiaal is minder duurzaam dan u misschien denkt.
De potgrond die Duurzame Potgrond aanbiedt, bestaat onder andere uit gerecycleerde grondstoffen en grondstoffen uit de restindustrie. Bovendien bevat het voedingsstoffen die makkelijk opneembaar zijn door planten. Dit garandeert op zijn beurt een optimale groei van zowel uw bomen als andere potplanten.
Op die manier is ons doel u de kans te geven om te kiezen voor een ecologisch verantwoord alternatief. En op die manier ecologisch tuinieren te stimuleren.
De kans geven aan particulieren om voor turfvrije potgrond te kiezen, laat ons een stap vooruit zetten in het streven naar een duurzame samenleving.

Waarom is turf niet duurzaam?
Turf is een grondstof dat al jaren wordt gebruikt als brandstof, isolatiemateriaal, smaakmaker en ook als kweekmedium voor onder andere planten.
Van waar komt turf?
U komt ze wel eens tegen als u gaat wandelen in de natuur; vijvers, moerasgebieden of onderwater gelegen bossen. Dit zijn plekken waar turf ontstaat. Turf ontstaat door het afsterven van plantenmateriaal. Dit afgestorven plantenmateriaal stapelt zich op door de afwezigheid van O² in het water. Bij de juiste omstandigheden en voldoende tijd wordt turf, ook gekend als veen gevormd.
Dit veen is afkomstig van hoogwaardig ecologische en moerassige natuurgebieden. Veen is een product dat duizenden jaren nodig heeft om gevormd te worden uit afgestorven plantenmateriaal. Het is als het ware een fossiel materiaal. Wie turf onaangeraakt laat 'rijpen' bekomt na enige tijd bruinkool en steenkool.
​
Hoe bekomen we vanuit veen dan turf?
Turf is in feite ontgonnen veen. Bij de ontginning van veen worden moerassige natuurgebieden gedraineerd. Water loopt dan weg uit deze gebieden via de door de mens gemaakte drainagegrachten. Bij het droogleggen van het natuurgebied komen enorme hoeveelheden CO² vrij en gaat biodiversiteit verloren. Bovendien zijn veengebieden opslagtanks van ons drinkwater. Aangezien drinkwater steeds schaarser wordt, zijn het als het ware onze toekomstige 'goudmijnen'.
Het is dus van belang dat de ontginning van veengebieden gestopt wordt. Bovendien verloopt herstel van deze natuurgebieden na drooglegging niet van een leien dakje. De kosten die hiermee gepaard zijn en de tijd die nodig is voor volledige herstel lopen op.
​
Het vervangen van turf in potgrond is daarom een duurzame en broodnodige oplossing tegen de klimaatverandering.
​
​

